Ожиріння суттєво пришвидшує розвиток хвороби Альцгеймера – дослідження

Технології - Ожиріння суттєво пришвидшує розвиток хвороби Альцгеймера - дослідження

Вчені вперше дослідили, як ожиріння впливає на біомаркери хвороби Альцгеймера у крові. Вони виявили, що зміни в цих біомаркерах прогресують швидше у людей з надмірною вагою. Під час дослідження вчені аналізували дані 407 учасників програми, яка передбачає регулярні ПЕТ-скани мозку та забори крові. Виявилося, що рівні ключових біомаркерів у крові зростали на 29-95% швидше у людей з ожирінням. Дослідники звертали увагу на рівні пTau217, білка NfL та білка GFAP. На початку дослідження у людей з ожирінням ці біомаркери були нижчими, але з часом рівні зросли значно швидше, ніж у людей без надмірної ваги. Це свідчить про те, що ожиріння може впливати на розвиток патологій, пов’язаних із Альцгеймером. Аналізи крові виявилися більш чутливими для виявлення цього впливу, ніж ПЕТ-скани мозку. Вчені вважають, що контроль ваги може бути ефективним способом зменшення ризику розвитку хвороби Альцгеймера. У майбутньому регулярні аналізи крові разом з нейровізуалізацією можуть стати стандартом моніторингу для пацієнтів, які отримують лікування антиамілоїдними препаратами.

Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *